Farcellets de carn i col

Temps:1h         Dificultat: Fàcil          Persones: 2

Ingredients:
1 col blanca petita
250 gr de carn picada (pot ser meitat porc i meitat vedella)
2 dents d’all
pa sec ratllat
llet
1 ou
julivert
farina
sal i pebre

Per la salsa:
3 tomàquets madurs
2 dents d’all
1 ceba gran
caldo de verdura
una copa de vi blanc
julivert
5 atmetllets
sal, sucre i pebre negre

Utensilis: bol, cassola

Accions
1) Separem les fulles de col, els hi tallem el nervi i les posem a escaldar en agua bullint amb sal fins que estiguin toves, uns minuts.
2) Barregem en un bol la carn amb l’all picat, el pa sec ratllat, un raig de llet, l’ou, el julivert i ho condimentem amb sal i pebre al gust.
3) Posem a la cassola un bon raig d’oli d’oliva i un all filetejat.
4) Ratllem la ceba i l’afegim a la cassola.
5) Quan la ceba estigui transparent li agreguem la tomata ratllada amb una cullerada de postre de sucre.
6) Deixem evaporar una mica l’aigua de la tomata i li afegirem la copa de vi blanc.
7) Mentres deixem evaporar l’alcohol del vi blanc, anem fent els farcells de col. A cada fulla de col, li afegim una porció de carn i enrotllem la fulla.
8) Enfarinem els farcells.
9) Anem posant els farcells a l’olla, de manera que no s’amunteguin i a mesura que vagi faltant líquid, li posem caldo de verdures. El líquid ha de cobrir 3/4 dels farcells. Ho deixarem bullir fins que la carn estigui ben cuita, el temps dependrà del tamany dels farcells.
10) Quan faltin 5 minuts per apagar el foc, li afegim la picada d’atmetlles, all i julivert.

Farcellets de Col

cOcUcA eXtra: aquesta recepta és típica dels Pirineus lleidatans. La col és rica en vitamina K, la qual intervé en els processos de coagulació de la sang i en la generació de glòbuls vermells. També aporta alanina, una proteïna que intervé en la producció dels anticossos i arginina, la qual ajuda a reparar els teixits i construir els músculs. També té vitamina C, de fet més que les taronges. A més a més, és un bon diürètic, ajuda a eliminar els líquids acumulats.

2 responses to “Farcellets de carn i col

  1. Tinc una pregunta per aquest plat tan bo. Com els enrotlleu els farcells perquè no es desfacin? Vull dir ells mateixos ja s’aguanten sols o cal un escuradents o pinta’ls amb ou?

    • Jo els vaig fer plegant-los sobre si mateix, és important treure bé el nervi de la col que és el que dificulta que es pogui doblegar bé la fulla. Les fulles més grans, les vaig partir per la meitat, seguint la direcció del nervi. Però si vols, amb l’ajuda d’un escuradents segú que també s’aguanten bé 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s