Olla a pressió

Com funciona una olla a pressió?

Una olla a pressió és un recipient que cou els ingredients més ràpidament que una olla normal. Com pot ser? Com el seu nom indica perquè juga amb la pressió d’ebullició de l’aigua.

Quan escalfem un líquid, en aquest cas aigua, les seves molècules passen de líquid a gas a una temperatura concreta, donada una pressió. Si l’olla està destapada, la temperatura d’ebullició de l’aigua és als 100ºC a pressió atmosférica.  En una olla a pressió, el gas no pot escapar-se ja que està hermèticament tancat, això fa que augmenti la pressió dins l’olla i per tant augmentarà la temperatura necessaria per escalfar-lo. En aquest cas entrarà en ebullició cap als 130ºC.

Un augment de pressió és perillós ja que el gas té tendencia a expandir-se i si no pot sortir i la temperatura va creixent anirà fent força fins a provocar una explosió a l’olla. Per evitar que tot exploti, l’olla a pressió regula la pressió, mantenint-la constant. Quan la pressió augmenta massa, el pes regulador s’aixeca i deixa escapar vapors fins a tenir la pressió adecuada novament.

A l’augmentar la temperatura, les reaccions químiques de cocció passen més ràpid i per tant els aliments es couen més ràpid, guanyem més temps i utilitzem menys energía.

IMG_8831

La diferencia entre tapar una olla i una olla pressió és el tancament hermètic. Si tapem una olla, la pressió del vapor farà força per sortir i mourà la tapa o si no la pot moure, explotarà. Per això moltes tapes d’olla tenen un petit orifici que deixa escapar el gas i així ens dóna uns minuts per baixar el foc o destapar l’olla. Les olles a pressió tenen un pes regulador o petita válvula/pistó que regula la pressió interior per evitar que exploti. No s’ha d’omplir mai una olla per sobre del nivel recomanat per evitar que es tapi el pes regulador / pistó de sortida. I sempre s’ha d’esperar que baixi la pressió de l’interior de l’olla abans d’obrir-la per evitar que la tapa surti disparada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s