Argentina

La part d’Argentina que més coneixem és Capital Federal o el què a Catalunya en diem Buenos Aires. Així que les receptes estaran influenciades pel que es menja en aquesta zona.

llocs d'Argentina2

Costums i Tradicions

Els diumenges acostumen a menjar asado, qui tingui la sort de tenir una parrilla o sinó pasta, ja que la influència italiana en la gastronomia és molt forta, de fet, més que la espanyola o gallega com en diuen ells.

Esmorzar: dolç. O es prenen un cafè amb llet amb mediaslunas, que són uns croissants petits o torrades amb melmelades. L’altra opció dolça que tenen són las facturas que són uns pastissets dolços, tot i que generalment és l’esmorzar del diumenge o quan algú fa anys, en porta a la feina. La versió salada és un tostado, que seria un bikini o el pebete que és un pa de viena amb pernil i formatge però els argentins se’l guarden per berenar.

Berenar: s’acostuma a berenar, tinguis l’edat que tinguis i és el mateix que l’esmorzar.

Entrepans: El concepte entrepà se’n diu sandwich i pel general són de milanesa, que és carn arrebossada, amb una fulla d’enciam i unes rodanxes de tomàquet. Si el fan complet li posen pernil dolç, formatge i un ou ferrat. També hi ha el famós choripan que seria el més semblant al nostre entrepà de salsitxa del país o les versions amb una tall de carn o de porc que seria el vacipan o la bondiola, respectivament. Aquest tres, generalment, es venen a les parrillas de carrer, en unes paradetes que hi ha en alguns parcs o aprop del riu, a la Costanera. El choripan és el protagonista en qualsevol acte que es faci al carrer, ja sigui una manifestació, un concert, la rua de Carnaval, etc. Sempre hi ha algú que ven choripans i patis, que són les hamburgueses.

Horaris: dinen entre les 12 i les 14h però el sopar el fan tard, entre les 21 i les 23h.

Dates senyalades: per Nadal, com que és a l’estiu, toca tot de menjar fred com el vittel toné, el lechón frío, la llengua a la vinagreta o l’ensaladilla rusa. El menjar característic dels dies patrios, és a dir, dels dies nacionals és el locro i el mondongo que s’assembla als callos.

No coneixen: les neules, els escamarlans, les cloïsses, les galeres i altres mariscs, el Cola-Cao, l’arròs negre i la fideuà. Evidentment tots els productes catalans com els carquinyolis, el Cacaolat, el pa amb tomata, barrejar carn i peix, els calçots, la torrada de sardina, l’escalivada ni la samfaina, entre altres productes.

Animals d'Argentina

Aliments:

La gastronomia  argentina té una protagonista absoluta, la carn de vaca o de vedella. De fet, aquí en diuen directament “carne”. Qualsevol altra carn que no sigui de vaca s’anomena pel nom de l’animal. Així és probable que algun dia us preguntin “¿Qué querés carne o pollo?”.

Els asados és el menjar preferit del 99% dels argentins, que consisteix en una parrillada de carn, primer surten las achuras que són els òrgans de l’animal com els chinchulines, el chori y la morcilla, els rinyons i las mollejas, que són les preferides. Desprès venen els talls de carn que els més característics són la tira de asado i la tapa de asado. Si parlem de talls de carn per menjar al plat el millor és el bife de chorizo o el de lomo. Quan fan un asado, a vegades fan la provoleta, un formatge que es cou a la parrilla.

De la vaca ho utilitzen tot, seria com el nostre porc, així que hi ha infinitat de talls de vaca com la tortuguita, la araña, la bola de lomo, la nalga, el cuadril o el matambre. Aquest últim es pot fer com si fos una pizza on la massa és la carn i s’anomena matambre a la pizza o es fa farcit i es menja com un embotit.

Un altre plat característic de carn, més comú, és la milanesa, que és carn arrebossada. L’acompanyament és puré de patata, de papa,  o patates fregides, també potser puré de carabassa. Aquest tipus de menjar ràpid s’anomena minutas i és habitual que als restaurants el facin tot el dia. La versió amb pollastre és suprema, que és una petxuga de pollastre arrebossada.  La poden complementar posant-li al damunt de la milanesa un tall de pernil dolç i formatge i llavors en diuen napolitanta i si la fan completa, li posen un ou fregit.

llocs d'ArgentinaSi de peix parlem, el més habitual és la merluza i amb més nivell las rabas, tot i que per lo general no les fan a casa, és un dels luxes dels restaurants.

Verdura: les bledes estan a la gran majoria de plats, com a les pascualinas o els canalons.

Argentina té una gran tradició gastronòmica dels italians és molt típic menjar pasta, pizza i gelats.

Pasta: A la taula porten una safata amb la pasta bullida, que acostuma a ser espaguetis o pasta farcida com raviolis o sorrentinos i una font amb la salsa que és de tomata, salsa blanca o pesto. També poden fer com un estofat per la salsa i llavors l’afegeixen a la pasta. Hi ha botigues que especialitzades que venen pasta fresca, fábricas de pasta, s’anomenen, ja que fan ells mateixos la pasta.

Pizzes: la massa és gruixuda, molt gruixuda i les clàssiques son la muzzarela que és tomàquet i formatge muzzarela i la fugazza que és tota ceba o fugazzeta que porta ceba i formatge. Desprès varien una mica la muzzarela dient-li napolitana que li afegeixen rodantxes de tomàquet i all. També tenen la de jamón on li posen el tall de pernil dolç o l’altra opció que és la de morrón i li posen un pebrot cuit al forn. La més original és la de palmitos con salsa golf; la salsa golf és la salsa rosa i els palmitos s’obtenen de la palmera. La pizza s’acompanya de cervesa o de moscato, que és un vi dolç com el nostre moscatell i si es fa bé, es serveix en un pingüino, o sigui, una gerra en forma d’aquest animal.

Gelats: boníssims. Hi ha gelateries per tot arreu i és molt comú comparar-se 1/4kg amb tres sabors. Tenen sabors de tot, de mango, de taronja, de oreo, de ron amb panses però els més típics són els de dulce de leche amb totes les varietats i el sambayón, que porta vi.

Canelons: la massa és com la de crepe, panqueque en diuen i el farcit de bledes amb ricotta, un formatge semblant al mató. La salsa que li posen pel damunt és de tomata amb carn picada.

Pascualina: un pastís salat, generalment de bledes però també pot ser de caballa. Visualment seria com una quiche tapada i desprès tenen las tartas que és una de les tapes de la pascualina farcida de verdures i ou.

Empanades: tenen la forma de les nostres empanadilles però acostumen a estar farcides de carn, de pollastre, de pernil dolç i formatge o de bledes i generalment són al forn tot i que al nord és típic que estiguin fregides, anomenant-se empanadas salteñas.

Productes típics: el Mantecol, que és típic de les festes, és com un torró semi tou a base de cacauets. El dulce de leche, que el posen a tot arreu, allí on nosaltres hi posaríem xocolata, ells hi posen dulce de leche per exemple el plàtan amb dulce de leche, el budín de pan amb dulce de leche i el flam amb dulce de leche, no es poden imaginar com és un flam amb nata.

Tipic d'Argentina

Mate: El maté és una infusió de fulles d’una planta que es diu mate. Preparar el mate és tot un ritual, tenen la carabassa on es posa l’infusió que s’anomena mate, la palleta és el sorbete i desprès tenen la pava, que seria com una tetera, per escalfar l’aigua a uns 90ºC i el termo on posen l’aigua per anar fent el mate. Es posa l’herba a la carabassa i se l’hi va afegint l’aigua pels costats. El prenen durant tot el dia però al matí i per berenar l’acompanyen amb bizcochitos de grasa, que son uns panets petits. Prendre mate és, generalment, un acte social on hi ha un cebador, que és l’encarregat d’anar posant aigua a la carabasseta. Cada persona BEU tota l’aigua de la carabassa és a dir, un mate i li torna al cebador el mate, que el torna a emplenar i el passa al següent. Els caps de setmana fan el mate de luxe i l’acompanyament és tortas fritas o las facturas i el lloc ideal per prendre’l a la tarda, és al parc.

Cervesa: es venen en envasos de litre retornables, la més coneguda internacionalment és la Quilmes que té la Cristal, la Bock, la Stout, la Red, la 1890, la Lieber, la Bajo Cero i la Night. Són més aigualides que les nostres. Ells et recomanaran la Stella ARtois o la Antares.

Vi: molt bons, tota la zona de Mendoza, La Rioja i San Juan són òptimes per la producció de vi. Els tipus més típics són el Malbec i el Cabernet Sauvignon.

Fernet: el beure estrella. És un digestiu a base d’herbes que barregen amb la Coca-Cola i es prenen en qualsevol moment. Mentre fan un asado, de nit a la discoteca, etc.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s