França

Les zones de França que millor coneixem són la Lorraine i l’Alsace, així que la nostra influència i referències venen sobretot del nord-est de França.

France_1

Costums i tradicions

Mengen plat únic, no tenen la costum de menjar primer plat, segon plat i postre, sinó un plat únic on hi ha tot, e.x. la carn va acompanyada de pasta o d’arròs directament i a més a més, les patates o les verdures – 3 en 1.

Cuinen amb molts electrodomèstics: raclette, fondue, pierrade, crepes & galletes, gauffres, etc

Esmorzar: mengen dolç  (croissants o torrades amb mermelada) però casi mai embotits o coses salades. De tan en quan mengen formatge.

Tots (tots!) els entrepans amb mantega.

Horaris: per regla general viuen 2h abans que a Catalunya (dinar a les 12:00 – el món es para! – i el sopar a 19:30-20:00h), la cuina als restaurants tanca a 13.30h o l’última taula es reserva a les 20.30h

Els hi és difícil dir que el menjar està bo, més aviat diuen : “ce n’est pas mauvaise” que vol dir que no és dolent, deuen volen dir… que és bo? Ara, també són molt educats i no diran que està dolent. Diran “sans plus”. Sans plus vol dir literalment ”sense més”, seria com el nostre “no mata”. A casa ens feia molta gracia i hem creat l’expressió “avec plus” que vol dir que està molt bo!.

Festes de poble/ciutat relacionades amb el menjar: la festa de la sardina (Nantes), de la maduixa, de la ceba, de la patata, de la Mirabelle, etc – fins i tot hi ha pobles que els habitants tenen com sobrenom un derivatiu del “seu” aliment.

La “marche gourmande”: és una marxa d’uns quants quilòmetres (6-8 km) que organitzen molts pobles a l’estiu. Entre etapa i etapa hi ha per beure, menjar, música i animacions – normalment tot relacionat amb el poble/regió on es realitza.

Dates senyalades: per reis no mengen el tortell sinó la ”Gallete de rois”, per Pasqua no mengen la mona sinó el corder de Pasqua i per Nadal els dolços més típics són els que estan fets amb “pain d’épice”, és un tipus de pa de gingebre.

Plats típics per regió: quiche lorraine; Alsace: la surkut (choucroute alsacienne), el baeckeoffe i la flammekueche (tarte flambée); el boeuf bourguignon; el cassoulet languedocien; entre molts altres…

No coneixen: pa amb tomata, turrons i neules, fuet, xistorra, tigres, escopinyes, coca de recapte, veure els pernils sencers al supermercat, els notres licors i herbes després del menjar per “fer la digestió”, prenen uns altes digestius.

Aliments:

France_2

Productes descoberts aquí: els Curly són uns ganxitos de cacahuet i el Melfor és un vinagre de mel molt típic de Lorraine i l’Alsace. Tenen moltíssims productes locals i artesanals que acostumen a vendre als mercats o botigues especialitzades. Un bon exemple són les cerveses de Lorraine, que s´han fet tan famoses que fins i tot les venen als supermercats (foto a sota).

Foie gras: diuen foie gras, no “foie” com a Espanya i es menja en ocasions especials, sobretot per nadal. Hi ha moltes possibilitats per acompanyar-lo (dolç i salat) i de cocció (fred, cuit, líquid…).

Els seus caragols, estan triturats i farcits de mantega, all i julivert – no a la brasa o a la cassola, sinó que ja es venen cuits i després només cal escalfar-los al forn.

Formatges: es mengen abans que el postre amb pa sol o amb mantega. Hi ha formatgeries que només venen que això i inclús als supermercats tenen una formatgeria igual de gran que la carnisseria.

Crema: “creme fraiche” – l’utilitzen per a TOT. Salses per cuinar, salses per amanides, per especir, per suavitzar, fresca, cuita, líquida, espesa, per salat, per dolç, a la sopa (!), a la verdura, a la pasta, increible!

Amanida: es menja un cop has acabat el segon plat i només és amanida verda.

Pasta: al dente, no els hi agrada massa cuita. Respecten molt la cultura italiana, quan es tracta de menjar.

Patés: mouse, paté, paté en croute, rillettes, foie gras, tots de mil formes i gustos, amb fruites (pera, pinya, mirabelle, etc), bolets, amb alcohol, sense, convinat pate amb mouse…

France_3Mirabelle: és un tipus de pruna groga molt petita tipica de Lorraine, produeixen el 80% de la produccio mundial i en fan de tot: fruits frescs, confitats, amb almívar, secs, mermalada, pastes, pastissos, coques, madalenes, alcohol (l’eau de vie), patés, d’acompanyament de plats de carn i peix, etc

Vins: dolços, negre, blanc, gris, d’aperitiu, per la carn, el peix, per cada àpat especial (raclette, founde, etc), pels formatges i  pel postre.

Champagne: n’estan molt orgullosos, apel.lació única al món.

2 responses to “França

  1. Quin gust aquest blog gastronòmic! M’encantaria provar tots els formatges que es fan per aquestes regions així com les melmelades o embotits. Ves per on, no havia sentit a parlar mai de la Mirabelle. Potser fóra bo tastar-la quan vingui al nord de França. Segur que està “avec plus”!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s